Deventer

Boeken doet u eenvoudig via Bedandbreakfast.nl

Deventer is goed bereikbaar via de Wilhelminabrug, in 20 minuten lopen staat u midden op de Brink. U kunt Deventer ook bereiken met behulp van het voetveer. Naar het pontje is het ongeveer 10 minuten lopen. Het Deventer centrum staat bekend om zijn gezellige Middeleeuwse binnenstad, met winkels, restaurants en café’s. Een actueel overzicht van activiteiten kunt u vinden op de website van de VVV

Historie Steenenkamer

Aan de andere kant van de IJssel, recht tegenover Deventer lagen de stadsweiden. Van de 16e tot de 19e eeuw werd dit gebied gebruikt door de Grootburgers van Deventer om o.a. hun vee in te laten weiden. Dat recht van Grootburger kon worden gekocht, gekregen of geerfd. Er wonen overigens nog steeds zo’n honderd Grootburgers in Deventer.

Om de stadstuinen te beschermen tegen stroperij en rovers, werden op de grenzen van de stadsweiden z.g. landweren aangelegd. Dit waren opgeworpen wallen met een sloot en dichte bosschages van meidoornstruiken en hakhout.

 

De noordelijke doorgang in de landweer werd beschermd door een stenen huis dat hier in 1397 werd gebouwd. Aan dit huis ontleent de Steenenkamer zijn naam. Bestuurlijk behoort dit gebied als gevolg van juridische perikelen in de 14e eeuw tot de gemeente Voorst. De stads of Bolwerksweiden behoren nog steeds tot de gemeente Deventer.

Het erve en goed ‘De Steenenkamer’ of ‘Buitenhuisgoed’ wordt in een akte van 1545 vermeld als landgoed met heiden, weiden en houtgewas. De Steenenkamer is als tuinbouwgebied pas in de 18e eeuw tot ontwikkeling gekomen. De Oude IJssel vormde hierbij de natuurlijke grens van het gebied. De Steenenkamer kent een typische tuindersverkaveling, rechte straatjes die loodrecht op de dijk staan met daartussen de tuinen. De dijk is vanuit elk straatje zichtbaar en daarmee is de ruimte erachter voelbaar.

Wat vinden onze gasten?

Vriendelijk ontvangen, ik verbleef in studio 2, is een comfortabele kamer, prima bed, prachtige omgeving.

Rianne, juni 2021
De lokatie is prachtig de eigenaars zijn zeer vriendelijke en het appartement was prima. Wat zal ik daar nog aan toevoegen
Leo, februari 2021
Erg fijn ontvangen. Je hebt je eigen ingang en een fijn “huisje”. Loopafstand van Deventer en erg leuk om met de veerboot over te steken.
Angela, juni 2020

Vragen? Stuur ons een bericht